SPECII DE VANAT
Fazanul - Phasianus
colehicus
Originar din fauna Asiei,
fazanul a fost adus in Europa de greci si romani. Mai multe subspecii eliberate
in terenurile de vanatoare s-au incrucisat si a rezultat fazanul ce s-a adaptat
conditiilor de viata din Romania. Aici poate fi gasit in densitati mai mari la
altitudini cuprinse intre 0 si 300m, unde trupurile de padure sunt relativ mici
sau unde sunt tufarisuri si stufarisuri.
Apa si accesibilitatea
hranei sunt factori ce ii imbunatatesc conditiile de viata. Lipsa perioadelor
lungi cu acoperire de zapada fac ca terenurile de vanatoare din sudul si vestul
tarii sa fie cele mai bune pentru aceasta specie. Tot aici fazanul se
inmulteste in mod natural.
Perioada de vânatoare este
cuprinsa intre 1 octombrie si 28 februarie. Metoda de vânatoare cea mai
folosita este "la goana", unde gonasii sunt desi si bataile scurte. O
alta metoda este vânatoarea cu câini, "la sarite", care poate oferi
prin frumusetea ei clipe de neuitat.
Fazanul este cea mai
importanta pasare din avifauna noastra cinegetica,prin raspandirea ei si
crestarea numerica.
Masculul are o coada lunga
bifurcata, iar penajul auriu cu pene pestrite alb cu negru, sau galben cu
cenusiu. Capul este albastrui cu reflexe verzui. Femela are penajul de culori
mai spalacite de nuante galben cu cenusiu. Fazanul provine din Asia Centrala si
regiunea de sud din Caucaz. In prezent se cunosc ca. 30 de rase, toate fiind
pasari active ziua, traind pe campuri cu terenuri cultivate, unde consuma de
obicei o hrana de natura vegetala, iar noaptea se retrag in padure dormind in
arbori. Este o pasare poligama (un cocos avand 5 -6 gaini), sedentara, care nu
migreaza iarna ci numai in cautare de hrana. Femela depune in cuib 8 - 15 oua
verzui sau brune pe care le cloceste din aprilie pana in iunie timp de 24 de
zile pe un sol cu ierburi. Pentru a mentine constant efectivul de pasari exista
in prezent crescatorii de fazani, puii eclozionand in incubatoare.
Apa si accesibilitatea
hranei sunt factori ce ii imbunatatesc conditiile de viata. Lipsa perioadelor
lungi cu zapada fac ca terenurile de vanatoare din sudul si din vestul tarii sa
fie cele mai bune pentru aceasta specie. Tot aici fazanul se inmulteste in mod
natural. Sezonul de vanatoare este cuprins intre 1 octombrie si 28 februarie.
Metoda de vanatoare cea
mai folosita este "la goana" - gonacii sunt desi si bataile scurte. 0
alta metoda este vanatoarea cu caini, "la sarite", care poate oferi
prin frumusetea ei clipe de neuitat.
Trofeul la faza il
reprezinta penele frumoase;adeseori este retinut ca trofeu si neutralizat
intreg fazanul.
Gâstele si ratele
salbatice - Anseriformes
Speciile de gâste si rate
din fauna României sunt specii sedentare, oaspeti de vara sau oaspeti de iarna.
Balti, lacuri si râuri sunt biotopul lor natural, unde in functie de specie se
pot concentra pâna la zeci de mii de exemplare. Gâsca de vara, gârlita, gârlita
mica si gâsca de semanatura sunt dintre gâste, principalele specii de interes
cinegetic. Dintre rate, rata mare domina tablourile vânatoresti, urmata de
sarsela si rata mica.
Perioada de vânatoare este
cuprinsa intre 15 august si 28 februarie pentru gâste si rata mare si se prelungeste
pâna la 15 martie pentru sarsele si rate mici. Metodele de vânatoare sunt
diferite si specifice locului. Cele mai folosite sunt pentru gâste pânda pe
balta, când gastele pleaca sau se intorc de la câmp, pânda pe câmp pe directia
locului de hranire, atunci când se stie partea in care se deplaseaza gâstele la
culturile agricole si pânda pe lan atunci când se stiu locurile de hranire si
sunt posibilitati de adapost. Pentru rate, apropiatul cu câine aportor, acolo
unde terenul permite deplasarea pe apa, pe mal sau din barca si pânda la
locurile de pasaj sunt metodele cele mai folosite.
Alte specii de pasari de
balta abundente in apele României sunt: lisitele (Fulica atra), gainusa de
balta (Gallinula chloropus) si cormoranii mari (Phalacrocorax carbo). Ele pot
fi vânate prin apropiat, de pe mal sau din barca in perioada 15 august - 15
martie.
Prepelita - Coturnix
coturnix
Prepelita ofera placerea
primelor vânatori ale sezonului. In arsita sfârsitului de vara, traditionalele
conace de dimineata, cu odihna de la prânz si popasul dupa conacul de seara vor
fi savurate de iubitorii vânatorii.
Perioada de vânatoare este
intre 15 august si 15 noiembrie. Vânatoarea cea mai frumoasa si cu cele mai
bune rezultate este cea cu câine pontator.
OUALE DE PREPELITA UN
REMEDIU PUTERNIC
Ani de zile, marile laboratoare de
cercetare ale lumii, in special din Japonia, Franta, Anglia, Rusia, SUA, au
studiat calitatile miraculoase ale carnii si oualor de prepelita, precum si
efectele miraculoase pe care acestea le au asupra sanatatii oamenilor.
Prepelitele au inceput sa fie domesticite
in Europa, apoi in Coreea, China si Japonia, inca din anii 1300. Crescatorii
japonezi le construiau colivii din lemn de santal si mahon, incrustat cu aur,
argint, fildes si pietre pretioase. Si tot japonezii au fost cei care au
inceput sa trateze diferite boli prin cure de carne si oua de prepelita.
Vechii egipteni isi conservau vitalitatea
consumand carne si oua de prepelita, servite la banchete importante si
considerate delicatese. In Romania, cresterea prepelitelor a inceput mai de curand,
iar calitatile curative incredibile ale produselor lor nu sunt inca bine
cunoscute si recunoscute. Dar ouale acestor pasari si-au dovedit actiunea
benefica in peste 50 de afectiuni.
Efectele lor se datoreaza calitatii
superioare a proteinei existente in ou, absentei colesterolului (este singurul
ou dietetic), concentratiei deosebite de vitamine si de minerale. Minunea
numita "ou de prepelita" a fost descoperita in 1967, de catre
francezul J.Troffer.
Concluziile cercetarilor sunt senzationale.
Oul de prepelita are de 6 ori mai multa vitamina B1 decat oul de gaina, de 15
ori mai multa vitamina B2, completate cu vitamina A, complex B, D3, E, C.
Contine de 5 ori mai mult fosfor, de 8 ori mai mult fier, iar ca microelemente
contine potasiu, zinc, calciu, sulf. La 100 de grame, contine 700 kcal, 12%
proteine, 14% grasimi, 0,5% glucide, 0,9% minerale, fiind un adevarat laborator
chimic.
Terapeutii recomanda ca aceste cure sa se
tina de trei ori pe an, cu pauza de 21 de zile intre ele, pentru ca nu au nici
un fel de contraindicatii; ouale trebuie consumate obligatoriu proaspete, de
preferat embrionate (calcate de mascul), cele neembrionate folosindu-se doar
pentru consumul normal. Se pastreaza in frigider, la 4-7 grade, in lada de
fructe. Atentie: expira dupa o luna!
In timpul tratamentului, se consuma in
primele 2 zile – 3 oua, a 3-a zi – 4 oua, a 4-a zi – 5 oua, si mai departe câte
5, pana la sfarsitul curei (250 oua pentru adulti si 150 pentru copii). Ouale
se consuma pe stomacul gol, dimineata, dupa care 5 ore nu se mananca nimic sau,
daca nu este posibil, dupa 3 ore se poate consuma putina hrana rece,
neancalzita. Pe durata tratamentului este interzis consumul de cafea, de tutun,
sau orice bautura bazata pe substante chimice. Alcoolul taie jumatate din
proprietatile oului! Fumul a numai doua tigari ii distruge in special vitamina
C!
Porumbeii - Columba sp.
Porumbeii
gulerati sau de scorbura, turturelele si gugustiucii sunt speciile deosebit de
bine reprezentate in România. Pânda in lanul copt sau la pasaj pot oferi
partide placute de vânatoare, atât cantitativ, cât si calitativ.
Perioada de vânatoare este
cuprinsa intre 1 august si 31 martie.
Potârnichia - Perdix
perdix
Reducerea substantiala a
folosirii substantelor chimice in agricultura si reaparitia haturilor si
tufarisurilor, ca urmare a procesului de restituire a proprietatilor, a recreat
conditiile de refacere a populatiei de potârnichii. Populatii puternice s-au
dezvoltat in zona de câmpie si de dealuri, unde zapada nu este atât de mare ca
sa impiedice accesul la hrana..
Perioada de vânatoare este
cuprinsa intre 15 octombrie si 31 decembrie. Metoda de vânatoare cea mai
folosita este "la sarite" cu câini.
Potârnichea are lungimea
totala a corpului de 310-330 mm, lungimea aripii de 148-162mm, lungimea cozii
de 80-95mm,anvergura de 510-535mm. Greutatea variaza dupa anotimpuri, toamna
350-400g scazând sensibil iarna.
Culoarea generala a
penajului este cenusie, iar culoarea roscata a capului si gusei se gaseste la
ambele sexe. Masculul prezinta pe abdomen pene de culoare brun-castanie asezate
in forma unei potcoave. Aceasta potcoava exista si la femele, mai putin
pronuntata. La majoritatea femelelor, exista deasupra ochiului sau pe crestetul
capului o pata deschisa, care la mascul lipseste, acesta având capul de culoare
roscata.
Potârnichea este foarte
fidela locului de trai, fiecare stol având un câmp de miscare limitat (500m),
zona care creste la 1-2 km numai iarna.
Cuibul pentru clocit îl
face pe sol, intr-o adâncitura naturala si adapostita, larga de 12-15cm si
adânca de 5-8cm, pe care o captuseste cu iarba uscata si fulgi. Ouatul are loc
in aprilie, intr-un cuib putându-se gasi 10-15 oua, uneori chiar mai multe.
Ouale sunt mici, lungi de circa 3,5cm, de culoarea smântânii mergând pana la
tonuri de brun-deschis, uneori si cu nuante rosii. Durata incubatiei este de
24-25 zile si începe imediat dupa terminarea pontei.
Puii parasesc cuibul
imediat ce se usuca si se
Dusmanii principali sunt
ciorile, cotofenele, dihorii, câinii si pisicile hoinare, ulii etc.
Sitarul - Scolopax rusticola
Pasare migratoare de
pasaj, sitarul prefera padurile tinere cu sol umed sau reavan, zavoaiele sau
tufarisurile cu o stare de umiditate a solului care sa ii permita cautarea
hranei. Pasajul incepe de obicei in luna martie, când sitarii se duc spre
locurile de cuibarit din nordul Europei. O mica parte ramâne sa cuibareasca in
Carpati. Toamna pasajul are loc in sens invers, iar când iernile sunt blânde si
solul nu ingheata, unele pasari ramân sa ierneze in partile sudice ale tarii.
Perioada de vânatoare este
intre 1 septembrie si 30 aprilie, iar metodele de vânatoare folosite sunt pânda
de seara, "la sarite" si goana.
Vulpea
In Câmpia Româna sau in
Dobrogea, in dealurile subcarpatice sau in platoul Bucegilor, iarna pe zapada
poti lesne observa urma pârtie a vulpii. Oriunde isi poate sapa o vizuina sau
poate gasi una gata facuta, acolo unde este un pic de liniste si ceva
rozatoare, se gaseste si sireata vulpe. Perioada de vânatoare pentru vulpe este
cuprinsa intre 15 septembrie si 31 martie, iar metodele practicate sunt: goana,
vânatoarea la vizuina, pânda la nada si vanatoarea cu chematoare. In România,
vulpile se claseaza pe locul doi dupa iepure, in rândul mamiferelor recoltate
pe fondurile de vânatoare.
Multe din trofeele
valoroase de vulpe au fost pierdute prin desconsiderarea craniului acestei
specii. Acum ele au inceput sa fie apreciate si rezultatele nu au asteptat prea
mult sa apara. Vârful de serie al trofeelor românesti este reprezentat de un
craniu de 25,30 puncte .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu